Skip to content
  • Poděkování v čase bilancování
    Koncem listopadu jsem workshopem v Botanické zahradě uzavřela letošní sezónu Lesní mysli. Bilancuji a vzpomínám, co vše ten rok přinesl a chci moc poděkovat vám všem, kteří jste cesty Lesní mysli byli také součástí.
  • Kadeřávkové pesto
    Kadeřávek můžeme nazvat přímo superzeleninou. Je odolný, venku na záhoně vydrží po celou zimu, a svou odolnost předává i nám.
  • Detoxikační čekankový salát s daikonem
    Hořko-sladko-kyselý salát, jehož základ tvoří různé druhy čekanky. Hořké látky čekanky mu dodávají typickou chuť. Navíc podporují tvorbu žluči a pomáhají tak našemu trávení a detoxikaci celého těla.
  • O Lesní mysli na Českém rozhlase
    Rozhovor o Lesní mysli, Lesní seznamce, vztazích, o cestách a putování krajinou, jídle, přírodě…
  • Jak vidět v životě to dobré
    Podle vědců spouští pocity vděčnosti v našem mozku vyplavování hormonů dobré nálady a štěstí – serotonin a dopamin. Výzkumy ukazují, že vděčnost zlepšuje naše psychické i fyzické zdraví
  • Domácí housky
    Tyhle houstičky jsou jak stvořené pro dlouhé prázdninové snídaně či letní pikniky. Jsou poctivé, vydatné a hodně dobré.
  • Jak si “dobít” vlastní baterky
    Podle vědců je prý už jen samotný pobyt venku mezi stromy, aniž děláme cokoliv dalšího, léčivý a terapeutický, jak pro naši mysl, tak pro naše tělo.
  • Brokolicové muffiny s balkánským sýrem
    Muffin potěší vždy, ať sladký nebo slaný. Hodí se na sváču, jako lehký oběd, na ven, do vlaku i auta. Dobře se jí a tenhle muffin má díky balkánskému sýru výraznější slanější chuť.
  • Jak jsme jeli pracovat na farmy jako dobrovolníci
    O naší loňské cestě. Pro všechny, kdo o dobrovolničení s dětmi také uvažují, praktické informace, které se třeba můžou hodit 🙂
  • Domácí špaldový pita chléb
    Pita chléb je rychlá, jednoduchá a univerzální varianta pečiva, kterou si upečete snadno doma.
  • Co čekat od Lesní seznamky?
    Původně jsem ji vymýšlela sama pro sebe. Lesní seznamka je moje srdeční záležitost, něco jako poctivé domácí dílo, které si doma vaříte s láskou a z těch nejlepších surovin.
  • Zima – čas klidu, odpočinku a spřádání vizí
    Jsem vděčná, že žiji v podnebném pásu, kde se nám střídají čtyři roční období, ale přiznávám, že zima je pro mě někdy hodně náročná. Letos jsem se rozhodla, že přípravu na zimu už nepodcením, že ji zvládnu a že si ji užiju.
  • Listy Lesní mysli na dlouhé zimní večery
    Aktuality, akce a dění, inspirativní čtení, tipy a obohacení na zimní období.
  • Proč vzít svoji firmu do lesa?
    Říkáte si, zda mohou mít tak odlišné světy jako je les a příroda na jedné straně a byznys, podnikání a firemní život na straně druhé nějaké propojení a něco společného? Říkám, že můžou a možná ještě více než si na první pohled myslíte.
  • Apple Crumble
    Na tenhle dezert jsem narazila při svých cestách po Británii mnohokrát. Připravují ho tu z různých druhů ovoce, dle sezóny. A tak jsem měla možnost chutnat ostružinový, třešňový či hruškový. Nicméně jablka zůstávají nejtradičnější surovinou a klasikou.
  • Lesní mysl jako inspirace a obohacení
    Sezóna Lesní mysli se pomalu blíží k letošnímu závěru. A tak si bilancuji, co vše tento rok přinesl, koho cesty Lesní mysli obohatily a co nového přinesly.
  • Putování skotskou West Highland Way
    Možná se vám to taky někdy stalo, nějaké místo vás zavolá, vidíte obrázky, čtete si o krajině a víte, že tam prostě musíte.
  • Tabouleh
    Tabouleh – skvělé letní lehké osvěžující jídlo ze surovin, které právě dozrávají na zahradě.
  • Lesní mysl ve 25 bodech
    Nedávno jsem pro nově vznikající projekt byla požádána, ať dám dohromady body, čím mě v dlouhodobém horizontu obohatila/obohacuje Lesní mysl.
  • Nastal čas žít na Zemi jako poutníci
    Rozhovor s mnichem, mírovým a ekologickým aktivistou Satishem Kumarem, který vznikal před dvěma lety, v době covidové pandemie, ale stále je více než aktuální. O kráse jednoduchosti, umění, zahradničení a putování krajinou…
  • Praktické tipy pro zdraví těla i mysli pro každodenní použití
    Uplynulé tři roky mě naučily nacházet si životní povzbuzení, podporu a ukotvení právě prostřednictvím přírody.
  • Brokolicový quiche
    A už je to opět tady, období, kdy jídlo méně nakupuji a více sklízím.
  • Když životním průvodcem, koučem i lékařem je les
    O tom, jak jsem objevila Lesní mysl.
  • Jarní pesta
    Recepty na jednoduchá jarní pesta.