Koncem listopadu jsem workshopem v Botanické zahradě uzavřela letošní sezónu Lesní mysli. Bilancuji a vzpomínám, co vše ten rok přinesl a chci moc poděkovat vám všem, kteří jste cesty Lesní mysli byli také součástí.
Hořko-sladko-kyselý salát, jehož základ tvoří různé druhy čekanky. Hořké látky čekanky mu dodávají typickou chuť. Navíc podporují tvorbu žluči a pomáhají tak našemu trávení a detoxikaci celého těla.
Podle vědců spouští pocity vděčnosti v našem mozku vyplavování hormonů dobré nálady a štěstí – serotonin a dopamin. Výzkumy ukazují, že vděčnost zlepšuje naše psychické i fyzické zdraví
Muffin potěší vždy, ať sladký nebo slaný. Hodí se na sváču, jako lehký oběd, na ven, do vlaku i auta. Dobře se jí a tenhle muffin má díky balkánskému sýru výraznější slanější chuť.
Původně jsem ji vymýšlela sama pro sebe. Lesní seznamka je moje srdeční záležitost, něco jako poctivé domácí dílo, které si doma vaříte s láskou a z těch nejlepších surovin.
Jsem vděčná, že žiji v podnebném pásu, kde se nám střídají čtyři roční období, ale přiznávám, že zima je pro mě někdy hodně náročná. Letos jsem se rozhodla, že přípravu na zimu už nepodcením, že ji zvládnu a že si ji užiju.
Říkáte si, zda mohou mít tak odlišné světy jako je les a příroda na jedné straně a byznys, podnikání a firemní život na straně druhé nějaké propojení a něco společného? Říkám, že můžou a možná ještě více než si na první pohled myslíte.
Na tenhle dezert jsem narazila při svých cestách po Británii mnohokrát. Připravují ho tu z různých druhů ovoce, dle sezóny. A tak jsem měla možnost chutnat ostružinový, třešňový či hruškový. Nicméně jablka zůstávají nejtradičnější surovinou a klasikou.
Sezóna Lesní mysli se pomalu blíží k letošnímu závěru. A tak si bilancuji, co vše tento rok přinesl, koho cesty Lesní mysli obohatily a co nového přinesly.
Rozhovor s mnichem, mírovým a ekologickým aktivistou Satishem Kumarem, který vznikal před dvěma lety, v době covidové pandemie, ale stále je více než aktuální. O kráse jednoduchosti, umění, zahradničení a putování krajinou…