Skip to content

Praktické tipy pro zdraví těla i mysli pro každodenní použití

Uplynulé tři roky mě naučily nacházet si životní povzbuzení, podporu a ukotvení právě prostřednictvím přírody. Denně si ordinuji procházky venku, takové ty vědomé, se spoustou zastavení a úžasu. Příroda mi pomáhá napojit se na rytmus jistot, které se v ní odehrávají, a držet se jich. To je moje terapie k zachování sebe samotné, mé každodenní rituály k udržitelnosti vlastního těla i duše.

Péče o naše zdraví a pohodu pomocí přírody už má svůj název – green care, nature care či green wellbeing. A podle moderní medicíny je vědomý pobyt venku nedílnou součástí zdravotní prevence. Lékaři i vědci potvrzují pozitivní účinky přírody na náš psychický i fyzický stav, její důležitou roli při psychohygieně a při snižování rizik civilizačních onemocnění.

Cítíme to všichni, jen je dobré si to připomínat a opravdu denně ve svém životě aplikovat. Pravidelně tu proto najdete krátké tipy, jak se pomocí přírody a pobytu v ní nechat opečovat, spustit si proud hormonů štěstí a dostat se zpátky do rovnováhy. Jedná se o úplně obyčejné drobnosti, které ale mají velký efekt. Celý text.

Článek vyšel v Pravém domácím časopise 1/2023.