Skip to content

Apple Crumble

Na tenhle dezert jsem narazila při svých cestách po Británii mnohokrát. Připravují ho tu z různých druhů ovoce, dle sezóny. A tak jsem měla možnost chutnat ostružinový, třešňový či hruškový. Nicméně jablka zůstávají nejtradičnější surovinou a klasikou.

Je nesmírně jednoduchý, rychlý, jen z několika základních ingrediencí a chutná naprosto božsky. Nejlepší je ještě teplý. V Británii ho podávají s tzv. custard – přelivem z horkého tekutého vanilkového pudinku, smetany a žloutků. Stejně dobře chutná se šlehačkou, zakysanou smetanou anebo kopečkem zmrzliny. A když si k němu uděláte šálek dobrého anglického čaje, zapálíte oheň v kamnech, nakapete do aromalampičky trochu bergamotové esence a zachumláte se do křesla do deky, věřte, že zimní chmury, smutky i obavy se rozptýlí nebo aspoň sníží svoji útočnost a intenzitu.

  • 5 velkých jablek
  • 150 g másla
  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 100 g polohrubé mouky (případně pokud chcete bezlepkovou variantu, použijte mouku rýžovou, pohankovou či čirokovou)
  • 50 g třtinového cukru
  • Hrst nasekaných vlašských ořechů
  • Skořice

Připravte si zapékací mísu či pekáček. Vymažte máslem. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Vložte do vymazaného pekáčku.

Z másla, vloček, mouky, cukru, skořice a ořechů si připravte drobenku. Nejlépe ji vytvoříte při zpracování vlastníma rukama. Drobenkou jablka v pekáčku přikryjte, vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30 minut na 160°C.
Mezitím si doma navoďte atmosféru výše zmíněnými tipy. Upečený dezert vyndejte, ihned podávejte a dopřejte si obohacující smyslový pečující zážitek.

Další recepty na zimní pečení a vaření najdete v aktuálním zimnim čísle Pravého domácího časopisu www.pravydomaci.cz Foto: Pavel Ovsík

Jablka jako základ zimního pečení
Chutná skvěle třeba se zakysanou smetanou nebo šlehačkou