A už je to opět tady, období, kdy jídlo méně nakupuji a více sklízím. Kdy záhony překypují barvami, chutěmi a vůněmi. A kdy si můžu vybírat, tu pestrost kombinovat a v kuchyni proměňovat. Zdá se, že alespoň částečně vítězím nad slimáky a jídla nám zůstává zatím dost. S vděčností trhám každý lístek, s obdivem a úctou k naší zahradě a její půdě.
Pokud nemáte vlastní zahradu, využijte nějakou komunitní ve vašem okolí, vyrazte na trh anebo si v rámci projektů KPZ (Komunitou podporované zemědělství) najděte přímo svého vlastního farmáře.
Užívejme si jídlo ve všech jeho podobách, s velkou vděčností, že ho zrovna my můžeme mít dostatek, a ještě si vybírat.
Brokolicový quiche
4 porce
Těsto:
- 150 g hladké mouky
- 100 g mouky špaldové celozrnné
- 1 vejce
- 100 g másla
- 50 ml vody (přibližně, dle potřeby i více)
- Sůl
Náplň:
- 1 středně velká brokolice
- 1 velká cibule
- Olivový olej
- 250 ml smetany
- 2 vejce
- Sůl
- pepř
- 300 g mozarely
Mouku, vejce, změklé máslo a vodu smíchejte a vypracujte v tuhé těsto a nechte chvíli odležet stačí hodina, ale můžete i přes noc.
Cibulku nasekejte na drobno zpěňte na oleji a přidejte předem lehce uvařenou na kousky nakrájenou brokolice. Společně poduste, osolte, opepřete.
Odpočaté těsto mezitím vložte do formy na koláč (cca 20 cm) a na několika místech ho propíchněte vidličkou a dejte předpéci do trouby předehřáté na 180°c asi na 10 minut.
V misce mezitím rozmíchejte vejce, smetanu a osolte a opepřete je.
Na předpečený korpus položte brokolici a zalijte směsí smetany a vajec.
Pečete v troubě na 160 °C dozlatova 30–40 minut. Těsně před vyndáním položte plátky mozarely a nechte roztéci. Chutná teplý i studený.
Vyšlo pro Pravý domácí časopis 6/2022