Skip to content

Brokolicový quiche

A už je to opět tady, období, kdy jídlo méně nakupuji a více sklízím. Kdy záhony překypují barvami, chutěmi a vůněmi. A kdy si můžu vybírat, tu pestrost kombinovat a v kuchyni proměňovat. Zdá se, že alespoň částečně vítězím nad slimáky a jídla nám zůstává zatím dost. S vděčností trhám každý lístek, s obdivem a úctou k naší zahradě a její půdě.

Pokud nemáte vlastní zahradu, využijte nějakou komunitní ve vašem okolí, vyrazte na trh anebo si v rámci projektů KPZ (Komunitou podporované zemědělství) najděte přímo svého vlastního farmáře.

Užívejme si jídlo ve všech jeho podobách, s velkou vděčností, že ho zrovna my můžeme mít dostatek, a ještě si vybírat.

Brokolicový quiche

4 porce

Těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g mouky špaldové celozrnné
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 50 ml vody (přibližně, dle potřeby i více)
  • Sůl

Náplň:

  • 1 středně velká brokolice
  • 1 velká cibule
  • Olivový olej
  • 250 ml smetany
  • 2 vejce
  • Sůl
  • pepř
  • 300 g mozarely

Mouku, vejce, změklé máslo a vodu smíchejte a vypracujte v tuhé těsto a nechte chvíli odležet stačí hodina, ale můžete i přes noc.

Cibulku nasekejte na drobno zpěňte na oleji a přidejte předem lehce uvařenou na kousky nakrájenou brokolice. Společně poduste, osolte, opepřete.

Odpočaté těsto mezitím vložte do formy na koláč (cca 20 cm) a na několika místech ho propíchněte vidličkou a dejte předpéci do trouby předehřáté na 180°c asi na 10 minut.

V misce mezitím rozmíchejte vejce, smetanu a osolte a opepřete je.

Na předpečený korpus položte brokolici a zalijte směsí smetany a vajec.  

Pečete v troubě na 160 °C dozlatova 30–40 minut. Těsně před vyndáním položte plátky mozarely a nechte roztéci. Chutná teplý i studený.

Foto: Míša Šimková
Foto: Míša Šimková

Vyšlo pro Pravý domácí časopis 6/2022