Skip to content

Domácí špaldový pita chléb

Pita chléb je rychlá, jednoduchá a univerzální varianta pečiva, kterou si upečete snadno doma. Já při pečení zkombinovala špaldovou celozrnnou a špaldovou bílou moukou a výsledek byl skvělý. Počítejte s tím, že těsto se při pečení hodně nafoukne, takže pokud ho nevyválíte na dostatečně tenké placky, místo pity budete mít kulaté bochánky. Což se na poprvé stalo při pečení mně, ale chuťově, vzhledově ani prakticky to vůbec nevadilo. 

Foto: Pavel Ovsík
  • 200 g špaldová mouka bílá jemně mletá
  • 100 g špaldová mouka celozrnná jemně mletá
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 velké lžíce olivového oleje
  • 200-300 ml vlažné vody (záleží jakou mouku budete používat, čím více celozrnné, která má více vlákniny, tím více tekutiny nasákne a bude potřeba ji přidat)

Do velké mísy prosejte mouky, doprostřed rozdrobte droždí, přidejte cukr a trochu vlažné vody a promíchejte vařečkou na kašičku. Během 15 minut se droždí aktivuje a vzejde kvásek. Pak přidejte sůl, olivový olej, potřebné množství vody a vše poctivě promíchejte na hladké, vláčné, nelepivé těsto.

Mísu přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu až dvě na teplejším místě kynout. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněnou podložku a rozdělte na 16 stejných dílů. Z každého pak vytvarujte placku tenkou pár milimetrů, přendejte na pečící plech a nechte ještě asi 10 minut dokynout.

Troubu mezitím předehřejte na 220°C. Pečte asi 10 minut, ale raději hlídejte, jde to opravdu rychle. Čím tenčí těsto bude, tím rychleji bude upečené, tak ať je máte dozalotova a ne až moc do hněda. Chutnají teplé i studené. Na teplých se báječně roztéká máslo a zapomínáte, kolik jste jich už vlastně snědli 😀

Více receptů na jarní dipy najdete v jarním čísle Pravého domácího časopisu