Skip to content

Co čekat od Lesní seznamky?

Původně jsem ji vymýšlela sama pro sebe. Lesní seznamka je moje srdeční záležitost, něco jako poctivé domácí dílo, které si doma vaříte s láskou a z těch nejlepších surovin. Než jsem ji ale stačila uvést v realitu, seznámila jsem se úplně jinak a jinde, než jsem čekala.

Bylo to v době covidového lockdownu. Zavřené kavárny, restaurace, kina. Krom přírody se nedalo zajít společně nikam. Do lesa jsem přesunula většinu svých aktivit, včetně rande nového, právě vznikajícího vztahu.

Postupně jsem zjišťovala, jak ta omezení přináší naopak velká obohacení. Poznávala jsem, jak mi příroda umožňuje být více sama sebou. Jak při procházce a výletech krajinou zjistíte o sobě i o tom druhém mnohem více. Seznamka pro mě osobně sice přestala být aktuální, ale potenciál jsem tam vnímala čím dál tím více.

Uvedení v realitu

Viděla jsem, že lidí, kteří se chtějí seznámit přirozenějším způsobem, naživo, bez Tindru a Facebooku, je spousty. Nakonec jsme celou myšlenku dotáhly s kamarádkou Lenkou a Lesní seznamce jsme předloni daly „život“. Koncept Lesní mysl, jehož instruktorským kurzem jsem právě předloni prošla, mi pomohl dát celému nápadu jasnou formu a vytvořit konkrétní obsah.

Hlavní myšlenka

Jako instruktorka Lesní mysli jsem si ještě více uvědomila, co vše příroda umí, jak na nás pobyt v lese působí. Hlavní myšlenkou a přáním, které tvoří linku celého projektu Lesní seznamky, je vytvoření takových podmínek, aby lidé měli možnost potkávat se naživo v přírodě, v bezpečném prostoru, zažívat reálné situace, bavit se, vnímat sebe i druhé, bez monitoru, bez klávesnice, bez myši.

Povídání a naslouchání
Společný piknik
Hravost, radost a kreativita

Možnost být sám sebou

Každý účastník tu má možnost být sám za sebe, v přijetí a respektu ostatních. Každý dostává příležitost být viděn a slyšen. Techniky Lesní mysli k tomu přirozeně vedou. V uvolněné bezpečné atmosféře plyne komunikace mnohem snadněji, a i lidé přirozeně uzavřenější a introvertní dostávají svůj prostor.

Výběr cest na Lesní seznamku

Cesty kolem 5-7 km jsou v pohodě zvládnutelné pro všechny, kdo jsou zvyklí pravidelně chodit přírodou. Za ty dva roky jsme s Lenkou prošly mnoho míst, samy na sobě testovaly terén a hledaly vhodné lokality. To, co ve finále vypadá jako pár hodinová procházka, v sobě nese dny příprav a desítky nachozených kilometrů. Navíc lesy se neustále mění, kde byl palouk, rozrůstá se nový život, kde byly vysoké stromy, je mýtina. To jen potvrzuje skutečnost, že nic není jistého, vše se mění a vyvíjí a my i naše vztahy s tím.

Co se na Lesní seznamce děje?

Potkává se většinou 5-8 žen a 5-8 mužů. Cestu prokládáme aktivitami Lesní mysli, je čas na povídání ve dvojicích ve stylu „speed dating“ i v celé skupince. Cesta nepostrádá hravost, kreativitu ani zábavu. V půlce cesty si dáváme společný piknik.

Bezpečný prostor být “sám sebou”
Krásy přírody
Společnost podobně naladěných lidí

Co když bude nepříznivé počasí?

Počasí neovlivníme a určitá nepředvídatelnost k pobytu v přírodě patří. Akce se koná za jakéhokoliv počasí, jen v případně silného nebezpečného větru a hustého celodenního lijáku, ji přesouváme na jiný náhradní termín. Důležité je adekvátní vybavení dle předpovědi počasí. Pamatuji si na loňskou jarní seznamku, kdy několik dní před tím vydatně pršelo. V den seznamky se rozjasnilo, vyšlo slunce a les nás vítal po několikadenním dešti svěží a voňavý. Mechy zářily zelenou jarní barvou a ptáci nás provázeli bujarým zpěvem. Téhle akci déšť vyloženě pomohl.

Jaký typ lidí se Lesní seznamky účastní?

Složení účastníků je velmi pestré. Podle zkušeností z minulých seznamek se na akci setkávají lidé, kteří mají rádi přírodu a výlety, jsou v pohodě a mají smysl pro humor, mají otevřenou mysl i srdce a dokáží společně vytvořit důvěrnou laskavou atmosféru. Vždy mě těší, jak se z úplně cizích lidí, na začátku často rozpačitých, stane během několika hodin bezva parta, která se spolu směje a spontánně baví. Řekla bych že je to nějaká magie přírody, která umí propojovat a podpořit pocit vzájemnosti a pospolitosti. Velmi výstižně to shrnula jedna loňská účastnice: “Posílám ještě jedno díky za váš skvělý počin! Ještě dlouho ve mně doznívalo zvláštní naladění ze sobotního dne. Celá akce působila jako setkání se starými dobrými přáteli, opravdu hodně zvláštní pocit.”

Co když to neklapne?

Lesní seznamka dává podmínky potkávat se na živo, s lidmi, kteří to mají podobně. Její hodnota je v tom, že se na šest hodin sejdete a za pomoci určitých aktivit, provázení, a hlavně samotné přírody se vzájemně o sobě něco dovíte. Zda tu najdete kamarády, parťáky nebo partnera či partnerku na celý život, samozřejmě ovlivnit neumíme. Na minulých Lesních seznamkách vznikla moc pěkná přátelství, partnerství i různé byznysové vztahy a nové projekty. A nás vždy moc těší, když dostaneme zprávu, že páry ze seznamky jsou spolu. Samozřejmě se může stát, že to neklapne, ale ten zážitek z celého dne, obohacení z pobytu venku, vyzkoušení Lesní mysli a mnoho dalšího, to je naprosto vaše, to si odnesete domů. A možná budete tak jako mnoho účastníků před vámi překvapeni, kolik toho za ten den získáte.

Pestrá krajina
Celodenní výlet přírodou

🍀 Chcete se dovědět více o konkrétních místech, termínech a detailech Lesní seznamky?

Podívejte se do kalendáře a vyberte místo a termín, který vám bude vyhovovat.

Letos na jaře se potkáme na Lesní seznamce ve čtyřech různých lokalitách:

Brno, 13. a 14.4.

Vysočina, 28.4.

Český ráj, 5.5.

Voděradské bučiny, 25.5.

🍀 Chcete vědět více o konceptu Lesní mysl, ze kterého Lesní seznamka vychází?

Podívejte na Co je to Lesní mysl a nebo přímo na web konceptu Lesní mysl

🍀 Chcete vědět, co vše vám Lesní mysl může přinést?

Nedávno jsem na toto odpovídala na svém blogu, tak mrkněte Lesní mysl ve 25 bodech

🍀 Chcete si nejprve zkusit některou cestu Lesní mysli, než se vydáte na seznamku?

Cesty Lesní mysli jsou otevřeny pro všechny. „Ochutnáte“ tu, o čem Lesní mysl je, vyzkoušíte si techniky a pak se můžete rozhodnout dále.

Aktuálně se můžete přidat na tyto cesty:

Lesní mysl v Toulcově dvoře

Lesní mysl Botanická zahrada Praha Troja

Sledujte můj kalendář, pravidelně sem přidávám další

🍀 Chcete se zeptat na něco, co vás zajímá a v článku jste odpověď nenašli?

Napište mi na bara@herbara.cz

Co o Lesní seznamce říkají ti, kteří se ji účastnili:

„Les je místem jako stvořeným pro pohroužení se do sebe a nalezení svých vnitřních odpovědí tak, abychom byli připraveni pro společnou cestu s někým dalším.“ L.

„Přínosem pro mne byl celý program seznamky, v nádherném prostředí podzimního sluncem prozářeného lesa, energii skupiny jsem vnímala pozitivně. Mne osobně zaujalo především zadání vyjádřit, co můžeme partnerovi nabídnout a co nás spolehlivě rozesměje. Vnímám, že obě tyto otázky mne vedou samu k sobě, ke zvědomení, kým skutečně jsem. Uvědomění si vlastních hodnot a darů je podle mne cesta k opravdovému, hlubšímu partnerství.“

“Nečekal jsem od Lesní seznamky moc, ale byl jsem velmi příjemně překvapený. Naprosto pohodové nenucené setkání se spoustou zajímavých lidí plné humoru, radosti i možnosti probrat hlubší témata s druhým pohlavím a taky se podívat dovnitř sebe a zjistit, jak to vlastně mám, když mám odpovídat na určité předem neznámé otázky. Běžné seznamky mohou vyvolávat pocit trapnosti, studu, něčeho umělého. Tady to tak vůbec nebylo, vše probíhalo velmi přirozeně v krásném lesním prostředí. Průběh jednotlivých „úkolů” nebudu popisovat, ať se každý nechá překvapit na místě.

Bára s Lenkou krásně držely prostor a vytvářely atmosféru, ve které jsme mohli poznávat jeden druhého. A nakonec nejen ženy, ale i muže a najít nová přátelství.”