Každý rok se na to těším a když to přijde, maximálně si to užívám. První malé zelené rostlinky rašící ze země. Po dlouhé zimě zase něco čerstvého, mladého, šťavnatého. K tomu si doplňuji ty domácí v podobě výhonků a mladé mikrozeleniny. Mé tělo si vrní blahem, tolik vitamínů, chutí, energie a výživy pro každou buňku. Chápu, že pro někoho tohle zelené lupení a plevílky nemusí být atraktivní. A tak, aby byly více zajímavé, chutné a přitažlivé, vytvářím z nich pesta. Pesta jsou cesta, jak si je labužnicky a s gastronomickým zážitkem dopřávat.
Druhů pesta je nekonečně mnoho, obecně je tvořené pěti základními surovinami. Ty můžete kreativně kombinovat, doplňovat, rozšiřovat. Divoké byliny trhejte vždy jen mladé, tedy v období duben-květen, starší, vzrostlejší, už nebývají tak chutné, jsou více vláknité, ztrácejí jemnost a některé (jako třeba divoký česnek) se ztratí úplně.
Divoké byliny trhejte ohleduplně k přírodě, na místech mimo okolí chemicky hnojených a postřikovaných polí, ideálně na vlastní zahradě, v lesích a na loukách. Suroviny používejte nejlépe v kvalitě bio, z ekologického pěstování, vejce z volných chovů. Čisté opravdové jídlo bez zbytků průmyslové chemie je tou nejlepší službou a péči pro naše tělo, mysl i planetu Zemi.
Pět základních surovin na pesto:
- Zelené lístky, lupení, divoké byliny, výhonky…
- Semínka a ořechy
- Sýr
- Olivový olej
- Sůl
Divoké jarní byliny vhodné na pesto:
- Medvědí česnek
- Česnek podivný
- Pampelišky
- Bršlice kozí noha
- Ptačinec žabinec
- Polníček
Listy, výhonky a mikrozelenina:
- Hrášek
- Ředkvička
- Rukola
- Špenát
Pečené brambory s pestem
4 porce
- 12 středně velkých brambor
- Olivový olej
Na pesto:
- 50 g Mladého špenátu a ředkvičkových výhonků (pár si jich nechte nerozmixovaných na posypání)
- 50 g Slunečnicových a dýňových semínek
- 100 ml Olivového oleje
- 50 g Parmazánu
- Pepř a sůl
Na dresink:
- 1 plnotučný bílý jogurt
- 1 malá nasekaná šalotka
- 1 lžička hořčice
- Hrst nasekaného divokého česneku
- Pepř a sůl
Postup:
Brambory očistěte, umyjte a po celé délce udělejte zářezy asi do 2/3. Do zářezů vetřete mašlovačkou olivový olej a dejte na plech péci do vyhřáté trouby na 180 °C na 50-60 minut, dokud nejsou brambory lehce nazlátlé a měkké.
Mezitím si připravte pesto a dresink. Pesto umixujte do hladší jemnější konzistence, aby dobře stékalo do bramborových zářezů.
Upečené brambory vyndejte z trouby, vetřete pesto do jednotlivých zářezů a posypte rozdrobeným ovčím sýrem, zbylými lístky a podávejte s jogurtovým dresinkem.
Foto: Míša Šimková, vyšlo v Pravém domácím časopise 4/2022