Skip to content

Podzimní fazolový kotlík s provensálským kořením

Jsem ráda, že jsem stihla sklidit poslední výpěstky, než začalo sněžit a mrznout. Teď už je zahrada pod peřinou a nevykutala bych z ní asi nic. Ze zahrady se stěhuji do kuchyně, měním holinky za kuchyňskou zástěru, zapaluji oheň a to, o co jsme celou sezónu pečovali, bude teď v podobě teplých polévek, pečených pokrmů, pickles, kaší a dalších podpůrných jídel posilovat nás.

Opatrujme se teplem vnitřním i vnějším.

Inspirace na zahřívací večeři plnou podzimní zeleniny, bílkovin a vůní bylinek.

  • 200 g uvařených velkých fazolí ledvina nebo 1 plechovka sterilovaných
  • 1 velká červená cibule
  • Olej
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1/2 menší dýně (hokkaido, máslová, oregon..)
  • 1 paprika
  • 3 brambory
  • Hrst růžičkové kapusty
  • 1 plechovka loupaných sterilovaných rajčat
  • Pepř a sůl
  • Provensálské koření

Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji. Zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kusy. Přidejte k cibulce, zamíchejte a chvíli společně restujte. Přidejte fazole, rajčata, prolisovaný česnek, osolte, opepřete a společně vařte do změknutí zeleniny asi 30 minut. Na závěr přidejte provensálské koření. Ihned podívejte.