Skip to content

Kadeřávkové pesto

Kadeřávek můžeme nazvat přímo superzeleninou. Je odolný, venku na záhoně vydrží po celou zimu, a svou odolnost předává i nám. A můžeme mít na talíři vždy něco zeleného po celý rok. Díky obsaženým antioxidantům prý působí proti zánětům, pomáhá při regeneraci a detoxikaci organizmu, a dokonce má prý protirakovinné účinky. Tohle pesto užijete nejen na sváču, ale i do různých salátů, na těstoviny, ke grilované zelenině anebo jako dip ke krekrům a zeleninovým kouskům

Konec podzimu a odolný kadeřávek stále na poli (Svobodný statek na soutoku)
Na chléb…(foto Pavel Ovsík)
  • 80 g slunečnicových semínek
  • 100 g parmezánu
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g kadeřávku
  • 1 lžíce šťávy z citrónu
  • 60 g olivového oleje
  • Pepř a sůl
  • Dle potřeby voda
… i na těstoviny

    Kadeřávek omyjte a nakrájejte. Vložte do mixéru společně se všemi dalšími ingrediencemi a pořádně rozmixujte. Pokud je pesto příliš suché a tuhé, přilejte trochu vlažné vody. Případně dle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem. Uchovávejte v uzavíratelné skleničce chladnu.