Hořko-sladko-kyselý salát, jehož základ tvoří různé druhy čekanky. Hořké látky čekanky mu dodávají typickou chuť. Navíc podporují tvorbu žluči a pomáhají tak našemu trávení a detoxikaci celého těla.
- ¼ červené čekanky Radicchio
- ¼ čekanky Zuckerhut
- 1 daikon
- 1 mrkev
- hrst podzimních salátů polníček, rukola atd..
- 100 g balkánského sýra
- pražená slunečnicová semínka
Zálivka:
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce medu
- Pepř a sůl
Zeleninu omyjte a očistěte, daikon a mrkev oškrabejte. Čekankové listy nakrájejte na tenké proužky, mrkev nastrouhejte, daikon nakrájejte na kolečka. Vložte do větší mísy či talíře. Přidejte hrst polníčku a rukoly. Vše smíchejte.
Připravte dresink smícháním všech ingrediencí a salát s ním zalijte.
Na závěr posypte praženými semínky a balkánským sýrem.
Zeleninu jsem si tentokrát dovezla z biodynamicky obdělávaných polí na Svobodném statku na soutoku