Tyhle houstičky jsou jak stvořené pro dlouhé prázdninové snídaně či letní pikniky. Jsou poctivé, vydatné a hodně dobré. Obsahují mléko a vejce, takže nejsou úplně veganské. Já do nich dala vejce od naší sousedky, jejíž slepice si běhají dole pod naší zahradou celý den venku na slunci a jejich vejce a pak i housky jsou jak to slunce krásně žluté.
Housky byly původně určené na snídani, ale na ráno zbyla jen jedna, většinu jsme snědli večer k salátu a s máslem, které se na teplé křupavé zlaté kůrčičce krásně roztékalo.
Suroviny na asi 10 kusů:
- 40 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru (na zadělání kvásku)
- 350 g hladké pšeničné mouky
- 150 g jemně mleté špaldové mouky
- 250 ml mléka (já použila plnotučné bio)
- 2 vejce (část si nechejte na závěrečné potírání)
- 1 lžička soli
Na posypání:
- sůl
- seznam
- slunečnice
Droždí rozdrobte do hrnečku, přidejte cukr, trochu mouky, a vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.
Připravte si větší mísu, kam nasypte obě mouky, přidejte kvásek a další suroviny a společně promíchejte, až vznikne jemné vláčné kompaktní těsto. Těsto nechte na teplejším místě asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto pak rozválejte, rozdělte na menší bochánky, vytvarujte rohlíky anebo upleťte houstičky. Vložte na plech s pečícím papírem, potřete zbylým rozšlehaným vejcem a posypte solí a semínky. Nechte ještě chvíli vykynout. Nedávejte jednotlivé kousky příliš blízko sebe, ještě se dost zvětší, taky aby se vám během kynutí a pečení nespojily.
Pečte při teplotě asi 180 °C, asi 20 minut, dozlatova.