Muffin potěší vždy, ať sladký nebo slaný. Hodí se na sváču, jako lehký oběd, na ven, do vlaku i auta. Dobře se jí a tenhle muffin má díky balkánskému sýru výraznější slanější chuť.
- 1 menší brokolice
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- Hrst aktuálních bylin (pažitka, petrželka, rukola,bazalka…)
- Jarní cibulka
- 150 g pšeničné hladké mouky
- 50 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté
- 10 g kypřicího prášku
- sůl
- pepř
- 1 lžíce hořčice
- 200 g balkánského sýra
- 150 ml slunečnicového oleje
- 100 ml mléka
- 1 vejce
Brokolici umyjte, rozdělte na menší kusy a lehce povařte, aby trochu změkla. Mezitím si nasekejte cibuli a jarní cibulku na drobno a do zlatova osmahněte na polovině oleji. Přidejte brokolici a vše společně chvíli osmahněte. Předehřejeme si troubu na 180°C. Obě mouky, kypřicí prášek, sůl, pepř, vsypte do mísy a důkladně promíchejte.
V jiné míse ušlehejte vejce, mléko, hořčici a zbytek oleje.
Utřete česnek, nasekejte byliny a přidejte k brokolici.
Postupně do mísy k mouce přidejte zeleninu, vlijte směs rozšlehaných vajec a promíchejte. Nadrobte balkánský sýr a vmíchejte do směsi. Vše promíchejte.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a postupně je naplňte směsí. Pečte na 180 °C asi 30 minut, až muffiny pěkně zezlátnou.
Recept jsem tvořila pro letní číslo Pravého domácího časopisu, kde také najdete recepty další.
Foto: Pavel Ovsík