Skip to content

Brokolicové muffiny s balkánským sýrem

Muffin potěší vždy, ať sladký nebo slaný. Hodí se na sváču, jako lehký oběd, na ven, do vlaku i auta. Dobře se jí a tenhle muffin má díky balkánskému sýru výraznější slanější chuť.

  • 1 menší brokolice
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Hrst aktuálních bylin (pažitka, petrželka, rukola,bazalka…)
  • Jarní cibulka
  • 150 g pšeničné hladké mouky
  • 50 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté
  • 10 g kypřicího prášku
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce hořčice
  • 200 g balkánského sýra
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce

Brokolici umyjte, rozdělte na menší kusy a lehce povařte, aby trochu změkla. Mezitím si nasekejte cibuli a jarní cibulku na drobno a do zlatova osmahněte na polovině oleji. Přidejte brokolici a vše společně chvíli osmahněte. Předehřejeme si troubu na 180°C. Obě mouky, kypřicí prášek, sůl, pepř, vsypte do mísy a důkladně promíchejte.

V jiné míse ušlehejte vejce, mléko, hořčici a zbytek oleje.

Utřete česnek, nasekejte byliny a přidejte k brokolici.

Postupně do mísy k mouce přidejte zeleninu, vlijte směs rozšlehaných vajec a promíchejte. Nadrobte balkánský sýr a vmíchejte do směsi. Vše promíchejte.

Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a postupně je naplňte směsí. Pečte na 180 °C asi 30 minut, až muffiny pěkně zezlátnou.

Recept jsem tvořila pro letní číslo Pravého domácího časopisu, kde také najdete recepty další.

Foto: Pavel Ovsík