Na tenhle dezert jsem narazila při svých cestách po Británii mnohokrát. Připravují ho tu z různých druhů ovoce, dle sezóny. A tak jsem měla možnost chutnat ostružinový, třešňový či hruškový. Nicméně jablka zůstávají nejtradičnější surovinou a klasikou.
Je nesmírně jednoduchý, rychlý, jen z několika základních ingrediencí a chutná naprosto božsky. Nejlepší je ještě teplý. V Británii ho podávají s tzv. custard – přelivem z horkého tekutého vanilkového pudinku, smetany a žloutků. Stejně dobře chutná se šlehačkou, zakysanou smetanou anebo kopečkem zmrzliny. A když si k němu uděláte šálek dobrého anglického čaje, zapálíte oheň v kamnech, nakapete do aromalampičky trochu bergamotové esence a zachumláte se do křesla do deky, věřte, že zimní chmury, smutky i obavy se rozptýlí nebo aspoň sníží svoji útočnost a intenzitu.
- 5 velkých jablek
- 150 g másla
- 150 g jemných ovesných vloček
- 100 g polohrubé mouky (případně pokud chcete bezlepkovou variantu, použijte mouku rýžovou, pohankovou či čirokovou)
- 50 g třtinového cukru
- Hrst nasekaných vlašských ořechů
- Skořice
Připravte si zapékací mísu či pekáček. Vymažte máslem. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Vložte do vymazaného pekáčku.
Z másla, vloček, mouky, cukru, skořice a ořechů si připravte drobenku. Nejlépe ji vytvoříte při zpracování vlastníma rukama. Drobenkou jablka v pekáčku přikryjte, vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30 minut na 160°C.
Mezitím si doma navoďte atmosféru výše zmíněnými tipy. Upečený dezert vyndejte, ihned podávejte a dopřejte si obohacující smyslový pečující zážitek.
Další recepty na zimní pečení a vaření najdete v aktuálním zimnim čísle Pravého domácího časopisu www.pravydomaci.cz Foto: Pavel Ovsík