Skip to content

Tabouleh

Tabouleh – skvělé letní lehké osvěžující jídlo ze surovin, které právě dozrávají na zahradě. Hojnost, pestrost, barvy, vůně, chutě…taková letní party. Záhony se zeleninou doplňuji vždy bylinami s jedlými květy jako je měsíček, chrpa, lichořeřišnice, sléz, kterými pak zkrášluji jídla na talíři. Dají se využívat v průběhu celého léta až dlouho do podzimu. Na záhonech i v kuchyni to pak vypadá opravdu krásně.

4 porce jako salát či příloha nebo 2 porce jako hlavní lehké jídlo

  • 100 g kuskusu
  • 150 ml olivového oleje
  • Pepř a sůl
  • 1 červená cibule
  • 4 vyzrálá rajčata
  • 1 salátová okurka
  • Hrst nasekané čerstvé petrželky a máty
  • Šťáva z jednoho velkého citronu
  • 1 lžička medu

Připravte si větší mísu, do které nasypte kuskus, osolte, opepřete a zalijte 100 ml olivovým olejem. Pořádně promíchejte a načechrejte vidličkou, aby se jednotlivé kuličky obalily olejem. Nechte asi 10-15 minut odstát.

Mezitím si na drobné kostičky nakrájejte cibuli, rajčata a okurku. Připravte zálivku z citronové šťávy, medu a zbytku olivového oleje. Kuskus znova promíchejte a načechrejte, aby se od sebe zrníčka oddělila a postupně přidejte nakrájenou zeleninu, zálivku a nasekané bylinky. Promíchejte a nechte minimálně hodinu, ale klidně i půl dne v lednici odstát, pravidelně promíchávejte. Kuskus potřebuje vsáknout tekutiny, aby pěkně změknul a nabobtnal.

Před podáváním ještě promíchejte a podávejte chlazené jako příloh či salát nebo hlavní lehké jídlo.

Jedlé květy
Pestrost na zahradě i v kuchyni
Okurková sezóna