Skip to content

Jarní pesta

Každý rok se na to těším a když to přijde, maximálně si to užívám. První malé zelené rostlinky rašící ze země. Po dlouhé zimě zase něco čerstvého, mladého, šťavnatého. K tomu si doplňuji ty domácí v podobě výhonků a mladé mikrozeleniny. Mé tělo si vrní blahem, tolik vitamínů, chutí, energie a výživy pro každou buňku. Chápu, že pro někoho tohle zelené lupení a plevílky nemusí být atraktivní. A tak, aby byly více zajímavé, chutné a přitažlivé, vytvářím z nich pesta. Pesta jsou cesta, jak si je labužnicky a s gastronomickým zážitkem dopřávat.

Druhů pesta je nekonečně mnoho, obecně je tvořené pěti základními surovinami. Ty můžete kreativně kombinovat, doplňovat, rozšiřovat. Divoké byliny trhejte vždy jen mladé, tedy v období duben-květen, starší, vzrostlejší, už nebývají tak chutné, jsou více vláknité, ztrácejí jemnost a některé (jako třeba divoký česnek) se ztratí úplně.

Divoké byliny trhejte ohleduplně k přírodě, na místech mimo okolí chemicky hnojených a postřikovaných polí, ideálně na vlastní zahradě, v lesích a na loukách. Suroviny používejte nejlépe v kvalitě bio, z ekologického pěstování, vejce z volných chovů. Čisté opravdové jídlo bez zbytků průmyslové chemie je tou nejlepší službou a péči pro naše tělo, mysl i planetu Zemi.

Pět základních surovin na pesto:

  • Zelené lístky, lupení, divoké byliny, výhonky…
  • Semínka a ořechy
  • Sýr
  • Olivový olej
  • Sůl

Divoké jarní byliny vhodné na pesto:

  • Medvědí česnek
  • Česnek podivný
  • Pampelišky
  • Bršlice kozí noha
  • Ptačinec žabinec
  • Polníček

Listy, výhonky a mikrozelenina:

  • Hrášek
  • Ředkvička
  • Rukola
  • Špenát

Pečené brambory s pestem

4 porce

  • 12 středně velkých brambor
  • Olivový olej

Na pesto:

  • 50 g Mladého špenátu a ředkvičkových výhonků (pár si jich nechte nerozmixovaných na posypání)
  • 50 g Slunečnicových a dýňových semínek
  • 100 ml Olivového oleje
  • 50 g Parmazánu
  • Pepř a sůl

Na dresink:

  • 1 plnotučný bílý jogurt
  • 1 malá nasekaná šalotka
  • 1 lžička hořčice
  • Hrst nasekaného divokého česneku
  • Pepř a sůl

Postup:

Brambory očistěte, umyjte a po celé délce udělejte zářezy asi do 2/3. Do zářezů vetřete mašlovačkou olivový olej a dejte na plech péci do vyhřáté trouby na 180 °C na 50-60 minut, dokud nejsou brambory lehce nazlátlé a měkké.

Mezitím si připravte pesto a dresink. Pesto umixujte do hladší jemnější konzistence, aby dobře stékalo do bramborových zářezů.

Upečené brambory vyndejte z trouby, vetřete pesto do jednotlivých zářezů a posypte rozdrobeným ovčím sýrem, zbylými lístky a podávejte s jogurtovým dresinkem.

Foto: Míša Šimková, vyšlo v Pravém domácím časopise 4/2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *